úterý 27. února 2024

Jak jsem se stal SW tester a co to vlastně je...

Již od roku 2011 se živím SW testováním. Ještě než se dostaneme k tomu, jak se ze mě stal "tester", vysvětleme si nejprve, co to vlastně je za profesi. Já to totiž na začátku své kariéry tušil jen mlhavě a i dnes si myslím, že spousta lidí ani vlastně netuší, co dělám. Třeba moje rodina :) 

Co dělá SW tester?

Denním chlebem každého SW testera (jednou větou a vlastními slovy) je ověřování, že vyvíjená aplikace  (webová aplikace, desktopová aplikace, počítačová hra... ) či její aktualizace odpovídá zadání, které píše vedoucí týmu (většinou tzv. "product owner") na základě požadavků zákazníka nebo vedení firmy. 

Cílem SW testera (dále jen testera) je tak odhalování chyb, které byly zaneseny během celého vývojového cyklu. V tomhle platí jedno pravidlo, čím dříve se chyba odhalí, tím levnější její oprava bude. Je jistě jednodušší opravit chybu během vývoje, kdy nehrozí např. ztráta / poškození uživatelských (zákaznických) dat, než až pak u zákazníka, kde můžou jít škody v extrémnějších případech i do závratných částek, protože např. zákazník ztratil vlivem chyby v aplikaci data o svých zákaznících. 

Práce testera tak zvedá kvalitu výsledné aplikace, která by tak měla být daleko méně náchylná na chyby a měla by být stabilnější. Jeho role je tak nezastupitelná, a alespoň jeden SW tester by měl být v každém týmu. Ideálně pak alespoň dva kvůli zastupitelnosti (např. kvůli nemoci, dovolené a podobně). Více o tom, co tester dělá se rozepíšu v některém z dalších článků. 

Jak jsem se dostal k práci testera?

Na jaře roku 2010 jsem konečně dokončil svá vysokoškolská studia (sic jen bakalářská, ale i za ně jsem rád, nikdy jsem nebyl vyloženě studijní typ) a během svých posledních letních prázdnin v životě jsem si ,vyzbrojen svými znalostmi programování a databází, hledal práci. U nás však doznívala stále globální ekonomická krize z roku 2008 a pro absolventa bez praxe tak byl oříšek najít si práci. 

Léto pomalu končilo, práce žádná, tak jsem nakonec na 3 měsíce skončil u výrobní linky jedné továrně. Co si budeme povídat, byly to mé nejhorší 3 měsíce v životě, život mi běžel v pravidelně se střídajících směnách ráno, odpoledne a v noci. Úplné dno. Dodnes obdivuji všechny, co takovou práci dokážou dělat den co den třeba 10, 20 let nebo i celý profesní život. Já bych to nedal :D

Někdy v průběhu prosince se na mě usmálo štěstí a já si konečně našel v práci v oboru, kde jsem nastoupil hned od ledna jako programátor. Jednalo se o firmu, co své zaměstnance posílala na projekty svých zákazníků do Prahy. Když jsem se dozvěděl, že budu na projektu v Praze, ale jako tester, tak jsem se trochu zděsil - testování se na škole neučilo a já měl maximálně mlhavou představu o tom, co vlastně takový tester dělá. Přečetl jsem si jednu z mála knih, co byla v té době o testování v češtině a vydal se do velké Prahy na svůj první opravdový projekt....jako tester.  Dnes je to 13 let, co se živím jako tester a nikdy bych neměnil

Proč bych neměnil?

Práce testera je myslím si více zábavná, než práce vývojáře, není tak striktní, a pokud uvažujete obecně i nad tím, co by se v běžném životě mohlo pokazit, když třeba něco plánujete, pak máte i jeden z nejlepších předpokladů pro práci testera. A aby se práce testera nestala nudnou a stereotypní, přichází na řadu automatizace testů, která mě také hrozně baví. Ale o té až zase někdy jindy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat