úterý 27. února 2024

Jak zkontrolovat propagaci změn v nastavení DNS záznamů

Před pár dny jsem při přesunutí starého blogu potřeboval změnit nastavení své CZ domény, resp. potřeboval jsem vytvořit jeden nový CNAME záznam do DNS záznamů své domény. Jelikož se blog poměrně dlouho nechtěl načítat pod novou URL, začal jsem být trochu neklidný a napadlo mě, zda existuje na webu nějaká aplikace, která by mi zobrazila stav propisu nových DNS záznamů pro svou doménu na DNS serverech, které jsou rozprostřeny na celém světě. 


Naštěstí jsem takový nástroj hned našel - DNS checker. Ten Vám, velmi názorně, ukáže na mapě,  jak se postupně propaguje Vaše změna v nastavení DNS napříč celosvětovým Internetem. Pokud znáte IP adresu DNS serveru svého poskytovatele Internetu, pak si můžete zkontrolovat i to, zda je daná změna už i u něj.

Pokud tedy měníte např. CNAME záznam, stačí z roletkového menu na dané stránce vybrat CNAME a do vyhledávacího políčka pak vložit daný záznam. Po odeslání požadavku hned uvidíte, kde už je k dispozici Váš nový záznam (zelené zatržítko) a kde ještě ne (červený křížek). Většina změn by měla být hotova do 30 minut

Aplikace v akci
Aplikace v akci...


Žádné komentáře:

Okomentovat